Jurnal din mansarda

vineri, 31 ianuarie 2014

Mozaicul lunii ianuarie 2014


      Mi-a plăcut ideea  Irinei de a face un mozaic cu fotografii ale lunii care a trecut şi de aceea am preluat-o şi eu.
       Pentru mine luna ianuarie a trecut fără nici o exagerare ca vântul şi ca gândul. Începutul de an ne-a prins pe meleaguri străine şi am ajuns la concluzia că de sărbători nicăieri  nu e mai bine ca acasă.  În ianuarie mi-am făcut o listă cu căteva planuri, m-am uitat peste ea şi am bifat cam jumătate, de aceea în februarie am să  scurtez lista pentru ca realizările să fie mai multe.
        Ianuarie pentru mine a reprezentat :  - revenirea pe blog 
                                                              - timp important petrecut în linişte cu familia
                                                              - croşetat mai mult decât de obicei
                                                              - câteva amenajări în casă
     
@jurnal din mansardă
Vă mulţumesc pentru vizită, Dana.

joi, 30 ianuarie 2014

I ♥ IA!

     Spre ruşinea mea trebuie să recunosc că nu întotdeauna am avut aceste sentimente vis-a-vis de portul naţional, de ie în particular. Când eram copil şi mergeam la ţară  în vacanţe, mamaia mereu mă aştepta cu ceva făcut de mîinile ei: o pătură ţesută, un pulovăr tricotat, un ştergar sau o ie cusută. La vremea aceea nu am apreciat lucrurile cu adevărat frumoase şi valoroase şi am încercat să scap cât mai repede de ele. Pe măsură ce am înaintat în vârstă am început să văd şi să înteleg altfel lucrul de mână  să fac şi eu o pasiune  la rândul meu pentru el, iar când merg la ţară scotocesc în toate cotloanele după comorile refuzate ani buni.
      La ultimul 'inventar' am găsit o ie cu un model deosebit, dar din păcate este cusută pe un material sintetic, un fel de perdea. Am întrebat-o pe mamaia de ce nu a cusut-o pe pânză topită şi mi-a spus că o perioadă nu s-a mai găsit acest material. Am căutat şi eu pânză topită pe net şi am găsit în vreo 3 locuri, de aceea m-am hotărât să reconstitui această ie. Mamaia a cusut-o într-o iarnă, însă  la mine va dura mult mai mult important e să  o duc la bun sfărşit.


@jurnal din mansardă 
@jurnal din mansardă@jurnal din mansardă
     Într-o postare viitoare am să vă arăt şorţurile cu care s-au îmbrăcat la nuntă străbunica şi mamaia, şorţuri din lână brodate şi cusute manual care au peste 100 de ani şi alte minuni recuperate.

Mulţumesc pentru vizită, Dana. 

miercuri, 29 ianuarie 2014

Ceva croşetat....de iarnă       Anul trecut în perioada în care am lipsit  nu am lucrat aşa mult, de fapt am început câteva lucruri pe care nu le-am finalizat încă.  Unul din obiectivele pentru anul 2014 este să nu mai las lucrurile neterminate (şi  nu mă refer doar la croşetat),  aşa că am intrat în coşul cu fire şi proiecte de unde am ales două dintre ele care erau aproape gata şi chiar dacă tematica lor este legată de sărbătorile de iarnă sunt totuşi în ton cu cei afară.
       Căsuţa de turtă dulce este mult mai delicioasă decât în fotografie (făcută seara cu telefonul, scuze), are culorile mai vii, se face destul de uşor, mai mult de lucru este la asamblat şi cusut. Tutorialul l-am luat de aici
@jurnal din mansardă
      Steluţa era deja croşetată, i-am cusut şi ataşat doar accesoriile. Tutorialul nu-l găsesc deocamdată, dar dacă interesează pe cineva am să fac 'săpături' mai adânci, doar spuneţi-mi.
@jurnal din mansardă
Am să le mai repet curând pentru că vor fi pe lista de cadouri handmade de anul acesta.

Vă mulţumesc pentru vizită, Dana.

marți, 28 ianuarie 2014

În ianuarie e iarnă, nu-i aşa?

....aşa că nu înţeleg care e problema autorităţilor şi de ce au fost iarăşi  depăşiţi de situaţie. Îmi aduc aminte de  copilărie când mergeam cu ai mei la ţară  pe autostrada Bucureşti - Piteşti fără  ca maşina  să fie echipată cu cauciucuri de iarnă (cred că  nu existau la vremea aceea, cel puţin la noi în România), dar nu am rămas înzăpeziţi niciodată pentru că pe marginea drumului erau parazăpezi care opreau  viscolirea . Acum de ce nu mai există aşa ceva? S-au descoperit  cumva alte metode mai avansate de care eu nu ştiu încă?  Pentru că vecinii noştrii unguri încă folosesc parazăpezii şi perdelele de arbori care se întind pe sute de kilometrii, deoarece relieful majoritar al Ungariei e câmpia şi nu trec prin ce trecem noi. De câţiva ani ne lovim de aceleaşi probleme când ninge, când plouă, când e caniculă, dar nu facem nimic, doar ne lamentăm pe toate posturile de televiziune că am fost luaţi prin surprindere.
    Nu mă gândeam că aşa va suna prima mea postare din acest an, mai ales după o pauză aşa mare, dar gata am terminat.  Hai să trecem la lucruri mai frumoase,  să vă povestesc despre un weekend de poveste.
    În zona noastră iarna a apărut timid cu puţină zăpadă, apoi s-a încălzit brusc, a inceput să plouă, ca sâmbătă dimineaţa să ne trezim şi să vedem că e totul alb spre bucuria copiilor.  
      Recunosc că eu am fost bucuroasă pentru iarna caldă de  până acum şi nu mă supăram dacă se prelungea pănă în martie, dar după plimbarea cu copii, după ce mi-am reamintit cum e să te bucuri de săniuş, de bulgărit, chiar şi de un frecuş cu zăpadă (aici mai am nişte sechele din copilărie), i-am acordat iernii normale cu zăpadă şi alte cele, câteva bile albe :))))).

Ne-am scos echipamentul adecvat: bocanci, costum de ski, mănuşi .....      


@jurnal din mansardă


.....ne-am demonstrat talentele artistice pe maşinile pline de zăpadă......
@jurnal din mansardă


.....copii au făcut îngeraşi în zăpadă......
@jurnal din mansardă


.....am făcut o mică excursie până am găsit........
@jurnal din mansardă


@jurnal din mansardă

......derdeluşul perfect....
@jurnal din mansardă


@jurnal din mansardă

Cineva a vrut să folosească neapărat casca de ski primită de la Moş Crăciun.
@jurnal din mansardă
      Pentru că nu ne-am auzit până acum aici 'în mansardă',vă doresc ca 2014 să vă aducă sănătate, linişte, împliniri, iubire şi tot ceea ce vă doriţi pentru a avea un an minunat!!!!!!

P.S. Mi-a fost foarte tare dor de voi!

Mulţumesc pentru vizită,Dana.