Jurnal din mansarda

luni, 18 februarie 2013

Gulaş de porc cu găluşte de făină

Săptămâna asta nu am pregătit un meniu anume, am doar nişte idei despre ce o să gătesc. Meniul săptămânal a funcţionat perfect până acum pentru mine şi nu am să renunţ la el, doar fac o pauză săptămâna aceasta din cauza unor  motive obiective (ieşiri, invitaţii).

Pentru că am rămas datoare cu reţeta de Gulaş de porc cu găluşte de făină am zis să înlocuiesc lipsa meniului, cu o rețetă.

Ingrediente:
700 grame pulpă de porc
2 cepe 
1 ardei  gras roşu mare
5 cartofi
1 cutie roşii în bulion (vreo 400 g) 
2 foi de dafin
4 căţei de usturoi
boia de ardei dulce
sare 
piper
pătrunjel verde
4-5 linguri de ulei

Ingrediente găluşte:

100 ml apă
2 ouă
făină
un vărf cuţit sare

Ceapa o tăiem cubuleţe mici şi o punem la călit cu uleiul, o lăsăm câteva minute,  apoi adăugăm pulpa spălată şi tăiată cubuleţe până când se rumeneşte.
Adăugăm 2 l de apă lasăm 10 minute să înceapă să fiarbă, luăm spuma şi adăugăm roşiile în bulion .  În acest timp putem face găluştele.Lăsăm să fiarbă la foc min cam 30 - 40 de minute, apoi adăugăm pe măsură ce se fierb ardeii şi foile de dafin, apoi cartofii, iar la sfârşit sarea, piperul, 2 linguriţe de boia, usturoiul tăiat bucăţele.
Când este gata puneţi găluştele şi pătrunjelul.

Pentru găluşte în primul rând punem o oală cu apă si puţină sare la fiert. 
Batem cele 2 ouă, adăugăm apa, sarea şi făină cât să iasă un aluat moale. Eu nu pot să le "rup" cu lingura cum se face aici în Ardeal, le pun pe un fund de lemn şi cu un partea care nu taie a  unui cuţit mai lung rup fâşiuţeî in apa care clocoteşte. Cănd sunt gata găluştele se ridică deasupra, se pescuiesc, se pun sub jet de apă şi apoi se adaugă gulaşului. Dacă aveţi nevoie am să vă arăt cum fac eu aceste găluşte.

O să iasă o supă/ciorbă mai groasă, dar foarte consistentă şi foarte gustoasă.
Poftă bună!



Mulţumesc pentru vizită, Dana.

2 comentarii: