Jurnal din mansarda

marți, 31 ianuarie 2017

Jacket potatoes sau pe romaneste cartofi copti

     Cred ca toata lumea stie sau isi aminteste cat de buni sunt cartofii copti in cuptorul sobelor de la tara. Pentru mine cartofii copti reprezinta gustul copilariei, mirosul focului de lemne cu povestile din jurul lui, culorile jucause ale flacarilor pe fetele imbujorate ale copiilor.
      Eu nu prea am gatit de multe ori cartofi copti acasa, sotul meu din cand in cand isi mai facea si ii manca cu smantana.
      Aici am vazut ca se gasesc in meniu-rile restaurantelor si a pub-urilor sub numele de jacket  potatoes si  sunt in topul mancarurilor comandate de englezi.
       Nu trebuie sa va dau eu o reteta despre cum ii coacem, vroiam doar sa va spun cum ii mananca englezii, ce topping-uri folosesc:  melted  cheese adica cascaval( mozarela)  puse peste cartoful fierbinte, beans and cheese adica un fel de iahnie de fasole si cascaval, tuna salad adica ton cu maioneza,uneori si porumb dulce, chilli con carne and sour cream adica chilli con carne si smatana si multe altele....
        Ati manca asa cartofii copti sau doar cum ii mancam noi cu sare si unt?


Sursa
Multumesc pentru vizita. Dana.

10 comentarii:

  1. Cand ma gandesc la cartofi copti imi vine in minte bunica. Ea ma astepta iarna, cand eram la liceu, in aproape fiecare zi de scoala cu cartofi copti. Dar nu ii cocea in cuptor, ci direct pe jarul din soba si chiar daca ma cam murdaream aveau o aroma incredibila. De dorul ei si a cartofilor o data am copt cativa direct in centrala.
    Multumesc pentru... amintire!
    Da, i-as manca cu mozarela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa uitasem de cartofii copți in jar. Ce amintiri.... Te pup, Catrinel!

      Ștergere
  2. N-am testat nicio varianta englezeasca, totusi cred ca mie mi-ar placea, in continuare, cartofii copti mancati cu unt, sare, marar (ca in poza) pentru ca gusturile mele la mancare sunt foarte simple; cred c-as accepta si putin cascaval ras (pentru ca-mi place mult cascavalul topit care se intinde).
    Fac uneori cartofi copti in cuptorul aragazului (in serile reci de toamna/iarna)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu sunt mai traditionala tot cu unt și sare îmi plac.

      Ștergere
  3. Mie nu-mi plac cartofii sub nicio forma, decat...copti:). Cand eram copil mai faceam cartofi copti in jarul care se scotea din cuptoruld e lut si se bagau cozonacii si mai fac cateodata iarna in post si-i mananc cu ulei sau margarina. Sunt o mancare asa confortabila:) de iarna:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asa este, nici eu nu ma omor cu cartofii, mai ales prajiti. Cand eram copii sora si prietena mea mereu ziceau: 'As manca ceva bun! Stiu cartofi prajiti!'

      Ștergere
  4. Si noi am facut in ultima perioada retata aceasta si inca alte variatiuni pe tema data :)

    RăspundețiȘtergere